úterý 25. srpna 2015

Kytička dobromyslu



Dnes mám pro Vás tuto jemnou kytičku dobromyslu. Nemohla jsem odolat nad její jemnou a jednoduchou krásou, nad její barvou temně zelenou  až purpurovou. A právě v této době dobromysl je ve svém plném květu. Krásně voní a svou vůní přiláká velké množství včel. A tak jestli máte na zahrádce tuto krásnou bylinku je právě čas na její sušení, hlavně za suchého a teplého počasí. Bylinka chutná hořce kořeněně a zanechává na jazyku stahující pocit.
 
 
 
 
 
Můžete jí použít nejen v kuchyni, ale i při léčení chorob zažívacího ústrojí, horních cest dýchacích a zevně proti revmatismu. Působí dezinfekčně,  doporučuje se jako protizánětlivé kloktadlo, k inhalacím, do posilujících koupeli a proti kožním infekcím. Ve středověku patřila k bylinám chránícím před "zlou nemoci". Nyní se používá dobromysl převážně v potravinářství, kosmetice a hlavně při výrobě mýdla. V italské a francouzské kuchyní je důležitým kořením. Je výbornou medonosnou rostlinou, protože nektar se vylučuje ze žláznatého prstence při spodině semeníku. A kdo má rád přírodní barvivo, může z natě získat hnědočervenou barvu, kterou se dříve barvila vlna.
Jestli nemáte na zahrádce tuto rostlinku, naplánujte si již nyní místo kam si jí příští rok vysadíte, dosti rychle se rozrůstá a vydrží na stejném místě i několik let.
Krásný den a přivoňte si k této nádherné bylině...
Sonia

2 komentáře:

  1. Mám ji na bylinkové zahrádce a miluji její vůni. V kuchyni ji ráda používám také.
    Ála

    OdpovědětVymazat
  2. Tak to je pravda, že se rozrůstá hodně. Musí se dost omezovat. Ale také ji mám ráda. Celé léto ji dávám do vázy. Docela by mě zajímalo, jak se používá proti revmatizmu. Mazání?

    OdpovědětVymazat

Děkuji Vám za Vaše milé komenty